Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ‘Έξυπνο” σπίτι του ΕΚΕΤΑ με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα

Το μοναδικό “έξυπνο” σπίτι στην Ελλάδα ,είναι εξοπλισμένο με ένα δίκτυο πολυ- αισθητήρων που μετράει σε πραγματικό χρόνο όλες τις κινήσεις που γίνονται σε ένα σπίτι . Πρόκειται για ενεργειακά αυτόνομη κατοικία που στηρίζεται σε σύγχρονο εξοπλισμό και καινοτόμες ιδέες. Κατασκευάστηκε στο ΕΚΕΤΑ και σκοπό έχει να προτείνει σε χρήστες τον τρόπο που μπορεί να γίνει η μετατροπή ενός συμβατικού σπιτιού σε ένα ενεργειακά αυτόνομο σπίτι, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Αγγελίνα Μπιντούδη Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.

To Έξυπνο Σπίτι είναι ένα πρότυπο Ενεργειακό Κτήριο, βασισμένο σε τελευταίας τεχνολογίας δομικά υλικά (μονώσεις, υαλοπίνακες, κλπ.) με «έξυπνες» τεχνολογίες που παρέχουν τη δυνατότητα εξερεύνησης διαφόρων ερευνητικών αντικειμένων ΤΠΕ, από τη Ρομποτική και την υποβοηθούμενη (Τηλε)ϊατρική έως και τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης της κτηριακής υποδομής με ταυτόχρονη αυτοματοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το Έξυπνο Ενεργειακό Σπίτι χρησιμοποιείται ως πιλοτικό πρόγραμμα επικύρωσης / δοκιμής των νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών που παρέχονται από την ερευνητική κοινότητα γενικά και από το ΕΚΕΤΑ ειδικότερα.

Το Έξυπνο Ενεργειακό Σπίτι είναι εξοπλισμένο με ένα δίκτυο πολύ-αισθητήρων που μετράει σε πραγματικό χρόνο σχεδόν όλες τις παραμέτρους που αποτελούν ανοιχτές προκλήσεις ενός σύγχρονου σπιτιού / χώρου εργασίας (ενέργεια, πληρότητα χώρου, υγεία, κλπ.). Η Ρομποτική και ο σύγχρονος εξοπλισμός για Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα αποτελούν επίσης μέρος των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται, και σε συνδυασμό με διάφορες έξυπνες συσκευές και καινοτόμες λύσεις (χρήση του γκρίζου νερού που συλλέγεται, καθαρή μέτρηση, κλπ.) εξοπλίζουν το κτήριο με τις πιο καινοτόμες και ερευνητικά υποσχόμενες τεχνολογίες.

Το σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης Έξυπνο Σπίτι του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, είναι το πρώτο σπίτι στην Ελλάδα που συνδυάζει δομικά υλικά τελευταίας τεχνολογίας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συσσωρευτές και έξυπνες λύσεις ΤΠΕ, δημιουργώντας ένα βιώσιμο και ενεργό περιβάλλον δοκιμών, αξιολόγησης και επικύρωσης.

Ρεπορτάζ Ν. Πιτσιακίδης

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΒασίλης Καραμπάσης

Σχετικές αναρτήσεις

Αργυρούπολη Κιλκίς: Δοκιμαστικά στο ΧΩ.Μ.Α. από τους αθλητές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Crosscar

admin

Η αναβίωση του εθίμου «Λαζαρίνες Δρυμού Ελασσόνας»

admin

Η Διεθνής Έκθεση Γούνας με τη συμμετοχή 87 ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων

admin