Image default
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τραγανά από έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα του Άκη και το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Τα μελομακάρονα είναι το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων και ο Άκης Πετρετζίκης έχει την καλύτερη συνταγή ώστε να είναι τραγανά από έξω, αλλά να λιώνουν στο στόμα.

Ο Άκης Πετρετζίκης αποκαλύπτει το μυστικό για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα, τα οποία θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. μέλι
  • 3 στικ κανέλα
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

Μείγμα 1

  • 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 400 γρ. σπορέλαιο
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2-3 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

Μείγμα 2

  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα

  • μέλι
  • καρύδια

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν.

Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα, για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.

Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.

Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.

Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.

Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

Προσοχή, η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα, γιατί θα βγει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά ύστερα.

The post Τραγανά από έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα του Άκη και το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους appeared first on Fumara.gr.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Δημήτρης Σ

Σχετικές αναρτήσεις

Μόνο θαυμασμός: 19χρονος με σύνδρομο Down τερμάτισε με ρεκόρ τον μαραθώνιο και μας έκανε να δακρύσουμε – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

admin

Κράμπες στα πόδια όταν κοιμάστε: Δείτε με ποιες ασθένειες συνδέονται

admin

Αλκοόλ: Η ποσότητα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

admin