Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Greek Ancestry- ανακαλύψτε τους προγόνους σας

Με βαθιά πληγωμένη μνήμη οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, μέσω του Greek Ancestry, αναζητούν τις ρίζες τους στους τόπους που άφησαν οι πρόγονοί τους και τους συγγενείς που έχασαν στην καταστροφή του 1922.

Το Greek Ancestry, είναι ο πρώτος ελληνικός ιστότοπος γενεαλογίας που προσφέρει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης των ελληνικών αρχείων, μαζί με μια πληθώρα οικογενειακών ιστοριών και πηγών, εξηγεί ο Γρηγόρης Κόντος, ιστορικός και ιδρυτής του «Greek  Ancestry».

540.000 εγγραφές έχουν προστεθεί στη βάση της εφαρμογής και είναι πλέον διαθέσιμες στα ελληνικά και στα αγγλικά. Εκτός από το επώνυμο του πρόσφυγα, στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνεται και το όνομα του πατέρα ή της συζύγου.

Το Greek Anchestry αποτελεί μια ψηφιοποίηση των αρχείων που βρίσκονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ). Διαθέτει  βάσεις δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης ονομάτων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Προσφέρει επίσης ερευνητικές υπηρεσίες, μεταφράσεις  εγγράφων, εκπαιδευτικό υλικό, Ελληνικό Οδηγό Γενεαλογίας. Όπως σημειώνει ο κ. Κόντος κάθε μήνα ενημερώνεται με νέες συλλογές και προσφέρεται δωρεάν.

Πρόκειται για μητρώα αρχείων των Ελλήνων που έφτασαν μετά την μικρασιατική καταστροφή στην Ελλάδα και έλαβαν κάποιο είδος αποζημίωσης από το Ελληνικό κράτος, για τις περιουσίες που έχασαν. Πρόκειται για 1.000.000 ονόματα μικρασιατών και για 970 τοποθεσίες στην Μ. Ασία.

Ακολούθως, μπορεί κάποιος με τα στοιχεία αυτά να απευθυνθεί στα (ΓΑΚ), όπου υπάρχουν λεπτομερείς περιγραφές της οικογένειας και της περιουσίας που διέθετε όταν ζούσε στην Μ. Ασία.

Ήδη πολλοί έχουν μπεί στην εφαρμογή και βρίσκουν στοιχεία. Αυτό είναι ακόμη πιο χρήσιμο για τους ομογενείς κυρίως στις ΗΠΑ, που έχασαν την επαφή με την πατρίδα, ενώ έπαψαν να μιλούν ελληνικά μετά από μια –δυο γενιές, αλλά δεν ξέχασαν.

Το Greek Ancestry φιλοξενεί κάθε μήνα ένα άρθρο ειδικών, όπου γίνεται ιστορική αναφορά σε εκείνη την περίοδο, η οποία άφησε βαθύ αποτύπωμα στην σύγχρονη ιστορία και σε κάθε οικογένεια, που μετρούσε τις οργιές της θάλασσας όταν εγκατέλειπε την γή της. Όσοι δεν κατάφεραν έως τα τέλη της δεκαετίας του ΄60 να συναντήσουν τους δικούς μέσω των μεσημεριανών ραδιοφωνικών εκπομπών των αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μπορούν να ελπίζουν στην τεχνολογία για μια απάντηση.

Η μνήμη είναι το ημερολόγιο που όλοι κουβαλάμε μαζί μας έγραψε ο Oscar Wilde. Όταν ξεθωριάζει σαν παλιό καρτ- ποστάλ, όταν τα ονόματα χάνονται στην άβυσσο του χρόνου, τότε το παρόν προχωρά με διστακτικά βήματα και δεν υπάρχει στήριγμα για το μέλλον.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΕυμορφία Δημητρακοπούλου

Σχετικές αναρτήσεις

Θεσσαλονίκη: «Λίγο φαΐ για τον δρόμο»- Μια βιωματική καλλιτεχνική δράση

admin

Θεσσαλονίκη: «Γιορτή της άνοιξης» στην Αμερικανική Γεωργική σχολή

admin

Γκάζια και απολαυστικό θέαμα στην 7η δεξιοτεχνία αυτοκινήτων Βελβεντού

admin
Translate »
×