Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κάμερα της ΕΡΤ στην παραλία ωοτοκίας της καρέτα – καρέτα στον Πλατανιά Χανίων

447761506_439173065583711_962899850113664929_n

Μια μοναδική εμπειρία έζησε ένα ζευγάρι στον Πλατανιά Χανίων...

Η Ναταλία και ο Βαγγέλης είχαν πάει βόλτα στο λιμανάκι του Πλατανιά, όταν ξαφνικά είδαν μία θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα να βγαίνει από το νερό και να πηγαίνει στην άμμο. Τότε κατάλαβαν ότι η χελώνα θέλει να γεννήσει τα αυγά της, όπως και έγινε…

Αμέσως, η Ναταλία πήρε τηλέφωνο το σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας “Αρχέλων”, τα μέλη της οποίας είναι εκπαιδευμένοι εθελοντές και οι τους έδωσαν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν, ενώ απαθανάτισε το εντυπωσιακό αυτό γεγονός, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων.

Η ωοτοκία, όπως μας είπε η Ναταλία κράτησε περίπου δύο ώρες. Όλο αυτό το διάστημα το ζευγάρι, αλλά και μια ακόμα παρέα που βρέθηκε εκεί, έμειναν στο σημείο και παρακολουθούσαν από απόσταση, προκειμένου να βεβαιωθούν, ότι όλα θα πάνε καλά.

Κάποια στιγμή σημάδεψαν το σημείο γύρω από τη θαλάσσια χελώνα με πέτρες, ενώ μόλις ολοκληρώθηκε η ωοτοκία η θαλάσσια χελώνα σκέπασε με τα πίσω πτερύγια της το χώρο που βρίσκονταν τα αυγά και στη συνέχεια πέταξε άμμο με τα μπροστινά της πτερύγια για να καμουφλάρει το σημείο, πριν επιστρέψει στη θάλασσα.

“Είναι κάτι που δεν το έχω ξαναδεί”, είπε εντυπωσιασμένη η Ναταλία στην ΕΡΤ Χανίων ,που έφυγαν μετά τα μεσάνυχτα από το σημείο με την αγωνία να πάνε όλα καλά με τη φωλιά.

Η ΕΡΤ Χανίων ενημέρωσε αργά το βράδυ τον Αργύρη Καλλιτσάκη που διατηρεί στο σημείο εταιρεία, που κάνει ημερήσιες κρουαζιέρες για τη φωλιά, και τα ξημερώματα έφτασαν στο σημείο οι εθελοντές του συλλόγου “Αρχελών” και τοποθέτησαν ειδική σήμανση, προκειμένου η φωλιά να μείνει προστατευμένη, μέχρι να εκκολαφθούν τα χελωνάκια.

Η καρέτα καρέτα είναι είδος υπό εξαφάνιση και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων σε αυτό έχει συμβάλλει ο άνθρωπος και η κλιματική αλλαγή. Η Κρήτη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέρη για την αναπαραγωγή τους, καθώς εκατοντάδες χελώνες καρέτα- καρέτα γεννούν τα αυγά τους στις αμμουδιές του νησιού κάθε καλοκαίρι, κυρίως στις βόρειες παραλίες των Χανίων και του Ρεθύμνου, αλλά και στο κόλπο της Μεσαράς στο Ηράκλειο. Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία είναι, πως οι θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν πάντα για ωοτοκία στην ίδια περιοχή όπου γέννησαν και την προηγούμενη φορά και όπου πιθανόν εκκολάφθηκαν ως χελωνάκια.

Η 16η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιων Χελωνών, ημέρα γνώσης και ευαισθητοποίησης για αυτό το πανάρχαιο και εμβληματικό είδος, που κολυμπάει στις θάλασσες του πλανήτη μας περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια, και έχουμε την τύχη ένα από αυτά, να φωλιάζει στις ελληνικές θάλασσες.

Ρεπορτάζ: Ευτυχία Πενταράκη

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΑγγελική Μανουσέλη

Σχετικές αναρτήσεις

Κολασμένες νύχτες στο Μαξίμου με τους γενικούς γραμματείς

admin

Oλυμπιακοί Αγώνες: «Αστακός» το Παρίσι – Περιπολίες από 60.000 πάνοπλους αστυνομικούς και στρατιώτες

admin

Από βραχυκύκλωμα που προκάλεσε πελαργός σε κολόνα της ΔΕΗ ξεκίνησε η φωτιά στο Καινούργιο

admin
Translate »