Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Δανίας βοήθησε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς το 2013, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (30/05).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Süddeutsche Zeitung», αν το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών ξέσπασε το 2013, οι δημοσιογράφοι απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε αναφορές που αποκαλύπτουν την υποστήριξη της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας της Δανίας (Forsvarets Efterretningstjeneste, FE) στην NSA.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στενός συνεργάτης και γείτονας της Γερμανίας βοήθησε στις προσπάθειες των ΗΠΑ να υποκλέπτουν την καγκελάριο και τον Πρόεδρο της ευρωπαϊκής χώρας.
Ακόμα, μεταξύ εκείνων που ήταν θύματα των τηλεφωνικών υποκλοπών, συμπεριλαμβανόταν και ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία της Γερμανίας.
Πάντως, μιλώντας σε Γερμανούς από την ερευνητική ομάδα, ο Πέερ Στάινμπρουκ ανέφερε πως ενώ αναγνωρίζει ότι οι λειτουργικές Υπηρεσίες Πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας για τα δυτικά κράτη, το γεγονός ότι οι Αρχές της Δανίας κατασκόπευαν τους συμμάχους τους απέδειξε ότι «μάλλον ενεργούν από μόνες τους».
Συν τοις άλλοις, τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ φέρεται να αρνούνται ότι «γνωρίζουν» για τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από κορυφαίους Δανούς αξιωματούχους.
Ένας σταθμός που βρίσκεται κοντά στην Κοπεγχάγη δόθηκε από τη μυστική υπηρεσία της Δανίας στις ΗΠΑ για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και, μέχρι το 2015, η κυβέρνηση του ευρωπαϊκού κράτους είχε μάθει για τον ρόλο της μυστικής υπηρεσίας της χώρας στο σκάνδαλο της NSA, σύμφωνα με ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Μετά τις αποκαλύψεις του πρώην υπαλλήλου της NSA και του πληροφοριοδότη, Έντουαρντ Σνόουντεν, άρχισε η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη συνεργασία του Υπηρεσιών Πληροφοριών της Δανίας με την NSA μεταξύ του 2012 και του 2014 στην εμπιστευτική έκθεση Dunhammer, όπως μετέδωσε το NDR.
Τα στοιχεία που αποκτήθηκαν, έδειξαν ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών της Δανίας βοήθησε την NSA να κατασκοπεύει κορυφαίους πολιτικούς στη Σουηδία, στη Νορβηγία, στην Ολλανδία, στη Γαλλία, καθώς και στη Γερμανία.
Επιπλέον, σύμφωνα με αναφορές μέσων μαζικής ενημέρωσης, η Υπηρεσία Πληροφοριών της Δανίας βοήθησε την NSA και στη συλλογή πληροφοριών για τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών της ευρωπαϊκής χώρας, καθώς και έναν εγχώριο κατασκευαστή όπλων.
Ακόμα, η FE συνεργάστηκε επίσης με την NSA για κατασκοπευτικές επιχειρήσεις εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης.
Τελικά, η κυβέρνηση της Δανίας ανάγκασε ολόκληρη την ηγεσία του FE να παραιτηθεί το 2020, αφού αποκαλύφθηκε η έκταση της συνεργασίας των δύο Υπηρεσιών Πληροφοριών των δύο χωρών.
Η υπόθεση Έντουαρντ Σνόουντεν
Επισημαίνεται ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν έγινε παγκοσμίως γνωστός, τον Ιούνιο του 2013, για καταγγελίες σχετικά με τηλεφωνικές υποκλοπές της NSA, οι οποίες είχαν ως στόχο όχι μόνο ξένους πολίτες και πολιτικά πρόσωπα, αλλά και εκατομμύρια Αμερικανούς.
Πάντως, η Υπηρεσία Πληροφοριών στόχευε πολλούς πολιτικούς από χώρες που θεωρούνται εταίροι των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα σοβαρή ζημιά στη διεθνή εικόνα της Ουάσιγκτον.
Αν και οι αμερικανικές Αρχές αρνήθηκαν τέτοιες πρακτικές αλλά, υπό την πίεση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του κοινού, παραδέχτηκαν ότι αυτή η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και εγκρίθηκε από κυβερνητικούς φορείς.
Ως αποτέλεσμα, τον Σεπτέμβριο του 2020, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης ήταν παράνομο.
Μετά τις τεράστιες αποκαλύψεις του, ο Έντουαρντ Σνόουντεν εγκατέλειψε τις ΗΠΑ για το Χονγκ Κονγκ και μετά για τη Ρωσία, όπου έμεινε κολλημένος σε αεροδρόμιο της Μόσχας για περισσότερο από έναν μήνα, ενώ η Ουάσινγκτον επιχείρησε την έκδοση του Αμερικανού προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατασκοπεία.
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, το καλοκαίρι του 2014, έλαβε καταφύγιο στη Ρωσία και απέκτησε τριετή άδεια διαμονής, η οποία αργότερα επεκτάθηκε και έγινε μόνιμη.
Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ρώσος δικηγόρος του Έντουαρντ Σνόουντεν ανέφερε ότι ο 37χρονος, ο οποίος έγινε πατέρας τον Δεκέμβριο, ήθελε να γίνει Ρώσος πολίτης.
Μετάβαση στην Πηγή
Author: