ΥΓΕΙΑ

Ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας: Η ψηφιακή εφαρμογή που διευκολύνει τη ζωή των μικρών ασθενών

Μπροστά στη μεγάλη ψηφιακή μεταμόρφωση του ελληνικού κράτους, υπάρχουν πτυχές της καθημερινότητας που μένουν ακόμη κολλημένες στον χρόνο. Μία εξ αυτών είναι το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας του παιδιού, το οποίο υπάρχει ως δυνατότητα, αλλά είναι αναξιοποίητο.

Η ηλεκτρονική μορφή του κλασικού βιβλιαρίου, στο οποίο γράφουν οι παιδίατροι τα εμβόλια που γίνονται, τις παιδικές ασθένειες και γενικά όλο το ιστορικό υγείας, δεν έχει λάβει την αναμενόμενη υποδοχή. Οι παιδίατροι θεωρούν ότι η εφαρμογή που δημιουργήθηκε είναι δύσχρηστη και απαιτεί πολύ χρόνο για να συμπληρωθεί. Αν ένας γιατρός δεν έχει γραμματειακή υποστήριξη, είναι αδύνατο να βρει τον κατάλληλο χρόνο για να συμπληρώσει πληθώρα πεδίων, ενώ ακόμη και να υπάρχει γραμματεία, είναι μια δύσκολη διαδικασία, όπως λένε.

Το αποτέλεσμα;

Να συνεχίζουν οι γονείς να κουβαλούν μαζί τους σε κάθε επίσκεψη στον παιδίατρο το έντυπο βιβλιάριο υγείας, που αποτελεί το επίσημο έγγραφο.

Οι παιδίατροι, εκτός από το πρόβλημα του χρόνου, ισχυρίζονται ότι χρειάζονται επιπλέον δικλίδες ασφαλείας, καθώς στην εφαρμογή, όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη, απαιτείται μόνο ο ΑΜΚΑ του παιδιού. Έτσι, οποιοσδήποτε από υπηρεσία υγείας χρειαστεί να μπει στο ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας του παιδιού έχει πρόσβαση στο αναλυτικό του ιστορικό. Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, η ηλεκτρονική μορφή του βιβλιαρίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θεωρούν ότι είναι καιρός να καταργηθεί το έντυπο. Εκείνο που ζητάνε είναι η αναδιαμόρφωσή του, με σκοπό να γίνει πιο εύκολο στη χρήση.

Σε καλύτερο δρόμο έχουν μπει οι εμβολιασμοί που ενημερώνονται σε διαφορετικό ηλεκτρονικό μητρώο. Αυτό δίνει την ευχέρεια σε παιδιά και εφήβους να έχουν πλήρες ιστορικό εμβολιασμού διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, π.χ. αν πάνε για σπουδές στο εξωτερικό. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, η συμπλήρωση του μητρώου δεν είναι καθολική από τους γιατρούς.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο τεύχος ν.10 του περιοδικού ygeiamou που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ το Σάββατο 28/10


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Μαρία – Νίκη Γεωργαντά

Σχετικές αναρτήσεις

Θεανώ Καρποδίνη – ΕΟΠΥΥ: «Διασφαλίζουμε ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε ογκολογικά φάρμακα»

admin

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πρώιμη επέλαση – Δύο ανήλικοι τα πρώτα κρούσματα

admin

Delphi Economic Forum – Έλενα Χουλιάρα: Η φαρμακευτική καινοτομία είναι επένδυση για την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία

admin
Translate »
×