Image default
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαρούδας | Οργισμένη φωνή των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας

Με δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα απαντούν οι αγρότες και οι παραγωγοί, στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις φονικές πλημμύρες, κυρίως στη Θεσσαλία.

Σε συνέντευξη στου στη Valuenews.gr ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας ξεκαθάρισε πως βασικό αίτημα εξακολουθεί να είναι το χρονοδιάγραμμα για την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων περιοχών, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να επιστρέψουν στις καλλιέργειες τους.

Σύμφωνα με τον κο Μαρούδα, τρεις μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες η κατάσταση παραμένει τραγική, αφού 200.000 στρέμματα παραμένουν πλημμυρισμένα και δεκάδες άνθρωποι αναγκάζονται να νοικιάζουν ή να φιλοξενούνται.

Τέλος, αναφέρει τις δυσκολίες επιβίωσης των αγροτών και διαμηνύει ότι η διεκδίκηση της ζωής τους αλλά και της δουλειάς τους θα είναι δυναμική.

Ειδικότερα:

Το κυρίαρχο πρόβλημα αποτελούν οι καταστροφικές πλημμύρες, όπου τρεις μήνες αργότερα δεν έχουν ληφθεί μέτρα από την κυβέρνηση, παρά ελάχιστα, σε σχέση ειδικότερα των υποσχέσεων που είχαν δοθεί.

Έχουμε υποβάλει πολλά αιτήματά, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχουν απαντηθεί και φυσικά δεν έχουν δικαιωθεί. Αυτό που ζητάμε είναι ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα φύγουν τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιοχές, τα οποία σήμερα αγγίζουν τα 200.000 στερέματα αλλά και ποιο θα είναι το ποσό της αποζημίωσης. Αν και σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ της κυβέρνησης οι αποζημιώσεις θα είναι πολύ μικρές.

Βγήκαν τα τρακτέρ στην Καρδίτσα – Συντονισμένες κινητοποίησες σε όλη τη χώρα

Βγήκαν τα τρακτέρ στην Καρδίτσα, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας με τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Λάρισας, όπου θα λάβουμε σχετικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις μας. Γενικά θα λέγαμε πως, επειδή ακριβώς δεν έχουμε απαντήσεις από τα αιτήματα μας από τη μεριά της κυβέρνησης, γίνεται μια προσπάθεια να πιέσουμε ώστε να βρεθεί μια λύση.

Από εκεί και πέρα την Κυριακή πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση και στην περιοχή του Τυρνάβου για τους αμπελοκαλλιεργητές για τον περονόσπορο, ενώ έγινε και στη Ζίτσα στα Γιάννενα. Την Πέμπτη θα γίνουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας κινητοποιήσεις ελαιοπαραγωγών για την ακαρπία στην ελιά. Και τέλος, την Κυριακή το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί και η Πανελλαδική Σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων, όπου θα παρθούν αποφάσεις για συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Στόχος μας παραμένει μια κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας ώστε να καταλάβουν ότι σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη και οι τιμές που παίρνουμε εμείς είναι χαμηλές. Δεν είναι απλά ότι δε μας αφήνουν να ζήσουμε, δε μας αφήνουν να συνεχίσουμε και την καλλιέργεια. Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πεταχτούν έξω από την καλλιέργεια, εάν δεν παρθούν άμεσα και δραστικά μέτρα.

Τραγική παραμένει η κατάσταση τρείς μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Αρχικά, έχουν δοθεί λίγα χρήματα που αφορούσαν την αποκατάσταση των οικοσκευών. Υπάρχουν εγκαταλειμμένα χωριά τόσο στην Καρδίτσα όσο και στη Λάρισα, όπου οι άνθρωποι που έμεναν εκεί 3 μήνες μετά ακόμα είτε νοικιάζουν είτε φιλοξενούνται. Ακόμα και στις αποζημιώσεις των οικοσκευών δεν έχουν δοθεί όλες ή έχουν δοθεί λιγότερα ποσά. Βοηθάμε όσο μπορούμε από την άποψη της αλληλεγγύης παρόλα αυτά χρειάζεται κρατική παρέμβαση.

Στα χωράφια είναι τραγική η κατάσταση. Έχουμε στην πρώην λίμνη Κάρλα πάνω από 200.000 στερέματα που είναι μέχρι και σήμερα πλημμυρισμένα από νερό το οποίο υπολογίζετε ότι θα φύγει σε 2 χρόνια, αν δηλαδή δε βρέξει άλλο. Δεν υπάρχει μέριμνα, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πως θα φύγει το νερό. Αλλά και τα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή, δηλαδή ορισμένα αναχώματα, είναι σε μεγάλο βαθμό πρόχειρα έργα. Μια επικείμενη βροχόπτωση ακόμα και μικρής σφοδρότητας, θα έχει ως αποτέλεσμα να σπάσουν πολλά αναχώματα, που σημαίνει πως θα καταπλημμυρίσουν εκτάσεις και ενδεχομένως και χωριά.

Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση όπου χρειάζεται να παρθούν μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης, όμως η στάση της κυβέρνησης δε μας αφήνει πολλά περιθώρια να αισιοδοξούμε.

Οι αγρότες είναι οι επόμενοι άνεργοι εάν δεν δοθούν άμεσες λύσεις

Ακόμα και η δήλωση του πρωθυπουργού όπου αναφέρει πως θα αφήσει την πρώην λίμνη Κάρλας ως λεκάνη απορροής για το νερό της Θεσσαλίας, στην πραγματικότητα σημαίνει ότι τα χωράφια θα παραμείνουν πλημμυρισμένα. Ακόμα και η έκθεση που περιμέναμε από Ολλανδούς επιστήμονες και πιστεύαμε πως θα δώσει λύσεις στα προβλήματα μας, εν τέλη είπε ότι δεν πρέπει να γίνουν φράγματα γιατί είναι κοστοβόρα. Στην ουσία δε θα κάνουν φράγματα γιατί σύμφωνα με τους ίδιους κοστίζουν αρκετά, επομένως μπαίνει σε μια αντιπαράθεση του κόστους του φράγματος με την ανθρώπινη ζωή.

Ενδεχομένως να μην το έχουν αντιληφθεί ούτε οι ίδιοι οι αγρότες, ότι δηλαδή για τα επόμενα 5-6 χρόνια δε θα καλλιεργήσουν. Το μεγάλο ερώτημά είναι πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Για αυτό και εμείς ζητάμε να υπάρξει αναπλήρωση για τα επόμενα χρόνια, μέχρι να ξανά είναι καλλιεργήσιμα τα χωράφια. Όμως εάν δεν παρθούν άμεσες λύσεις αυτοί οι άνθρωποι είναι οι επόμενοι άνεργοι ενώ την ίδια ώρα πολλά χωριά θα ερημώσουν από τη στιγμή που δε θα έχουν αντικείμενο δουλειάς. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 10 χωριά της Θεσσαλίας επηρεάζονται από όσα είπαμε, χιλιάδες αγρότες θα βρεθούν στην παραπάνω κατάσταση. Συν της άλλης, ακόμα και σε χωριά που δεν είναι πλημμυρισμένα, υπάρχουν στα χωράφια φερτά υλικά όπως άμμος, δέντρα, πέτρες κ.α. όπου αυτά για να καθαριστούν από έναν αγρότη 1500 ευρώ το στρέμμα, δεν υπάρχει δυνατότητα να το κάνουν. Για να αποκατασταθούν αυτά τα χωράφια και να ξαναγίνουν παραγωγικά.

Με τη δημιουργία της νέας λίμνης Κάρλας χάνεται μέρος της παραγωγής γης

Η παλιά λίμνη Κάρλα ήταν 196.000 στερέματα, η νέα λίμνη που έχει σχηματιστεί τώρα είναι 38.000 στερέματα και ο κύριος Κουρέτας πρότεινε να πάει στα 60.000 στερέματα, ώστε το επιπλέον νερό που θα μαζευτεί να πηγαίνουν για την άρδευσή χωραφιών. Όμως, πάλι στην ουσία, μιλάμε για 22.000 παραγωγικά στερέματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν λίμνη. Επομένως, χάνεται μέρος της παραγωγής γης. Εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή την απώλεια.
Οι άνθρωποι εδώ δεν αναζητούμε τα λεφτά και τις πληρωμές, θέλουμε να γυρίσουμε στη δουλειά μας, στη γη μας και στην καλλιέργεια μας. Κυρίως χάθηκαν βαμβάκια, καλαμπόκια αλλά και πολλά δέντρα, με αμύγδαλα και φιστίκια. Μαζί με αυτά, κάτω από το νερό, βρίσκονται και πολλά μηχανήματα, ακόμα και τρακτέρ ή γεωτρήσεις που έχουν διαλυθεί.

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr

Το άρθρο Μαρούδας | Οργισμένη φωνή των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Γεωργία Ζιαγάκη

Σχετικές αναρτήσεις

Γάζα: Η Χαμάς «εξετάζει» αντιπρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία

admin

Η Ιαπωνία μπλοκάρει τη θέα των τουριστών στο όρος Φούτζι

admin

Ισπανία: Διαδηλώσεις για να παραμείνει ο Σάντσεθ στην πρωθυπουργία

admin
Translate »
×