ΥΓΕΙΑ

Παιδίατροι – Εξειδικεύσεις: Διαμαρτύρονται για το πλαίσιο αναγνώρισης γαστρεντερολογίας και ενδοκρινολογίας

Την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων προκαλούν δύο υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες καθορίζουν το πλαίσιο απόκτησης των εξειδικεύσεων της παιδιατρικής ενδοκρινολογίας και της παιδιατρικής γαστρεντερολογίας.

Χαιρετίζοντας την έκδοση των αποφάσεων η Ομοσπονδία, καθώς επισημαίνει ότι “εξεδόθησαν με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών και γίνεται προσπάθεια καθορισμού του πλαισίου”, ζητεί από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εστιάζει εκ νέου στο περιεχόμενό τους και να επιλύσει σημαντικά προβλήματα που ανακύπτουν.

«Μελετώντας τις διατάξεις των αποφάσεων και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 8 αυτών (Μεταβατικές Διατάξεις), εξεπλάγημεν δυσάρεστα με το περιεχόμενό τους, την προφανή προχειρότητα της σύνταξης και την αντισυνταγματικότητα του περιεχομένου τους, οδηγούμενοι στο
αυτονόητο συμπέρασμα ότι το περιεχόμενο των διατάξεων είναι αποτέλεσμα υποκείμενων ιδιαίτερων προσωπικών και κλαδικών επιδιώξεων. Τούτο δε επειδή όλως παρανόμως και αντισυνταγματικά αφήνεται εκτός νομικού πλαισίου ο κλάδος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων, οι οποίοι εκπαιδευθέντες είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, υπηρετούν επί πολλές δεκαετίες με συνέπεια και αποτελεσματικότητα σε θέσεις αντίστοιχες των συναδέλφων τους ιατρών ΕΣΥ και Πανεπιστημιακών, ως διευθυντές και υπεύθυνοι τμημάτων ιδιωτικών φορέων, με αντικείμενο την ενδοκρινολογία ή γαστρεντερολογία” αναφέρει στο σχετικό υπόμνημα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Σύμφωνα με το ρυθμιστικό πεδίο των μεταβατικών διατάξεων των αποφάσεων, που επικαλείται η Ομοσπονδία, η απόκτηση της εξειδίκευσης γίνεται με δυο τρόπους, είτε χωρίς εξετάσεις είτε με εξετάσεις, εφόσον συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις, από τη δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων, δηλαδή 18-5-2023 και μέχρι 31-12- 2023.

Ειδικότερα:

α. Χωρίς εξετάσεις αποκτάται ο τίτλος της εξειδίκευσης, είτε εάν κάποιος παιδίατρος τον κατέχει από χώρες του εξωτερικού (χωρίς ωστόσο, όπως τονίζει η Ομοσπονδία, να εξετάζεται η ισχύουσα πιστοποίηση επάρκειας), είτε εάν έχει υπηρετήσει ή υπηρετεί ως υπεύθυνος τμήματος για περισσότερα από πέντε (5) έτη σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ ή σε Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές.

β. Με εξετάσεις αποκτάται ο τίτλος της εξειδίκευσης, εφόσον κάποιος παιδίατρος υπηρετεί ή υπηρέτησε σε έμμισθη θέση Παιδιατρικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ ή σε Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές για διάστημα τουλάχιστον τριών (3) ετών.

Αυτό σημαίνει, κατά τους εκπροσώπους των παιδιάτρων, ότι «επιτρέπεται να αποκτήσουν τις εξειδικεύσεις μόνο οι παιδίατροι που υπηρέτησαν ή υπηρετούν σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ ή σε Πανεπιστημιακές Κλινικές, θέτοντας αντισυνταγματική διάκριση μεταξύ των παιδιάτρων, ήτοι σε ιατρούς εξαρτημένους από τους δημόσιους φορείς και σε ιατρούς των ιδιωτικών φορέων υγείας».

«Με τον παράνομο και αντισυνταγματικό περιορισμό του ρυθμιστικού περιεχομένου του εν λόγω άρθρου, πλήττονται τα θεμελιώδη δικαιώματα της ακώλυτης άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας», τονίζει η Ομοσπονδία και ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την άμεση τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 8 των ανωτέρω υπουργικών αποφάσεων, ώστε οι προϋποθέσεις που τέθησαν για τους ιατρούς που απασχολήθησαν ή απασχολούνται σε Κλινικές του ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές, να ισχύσουν και για τους απασχολούμενους παιδιάτρους σε ιδιωτικούς φορείς και σε Ιδιωτικά Νοσοκομεία.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ygeiamou.gr team

Σχετικές αναρτήσεις

Θεανώ Καρποδίνη – ΕΟΠΥΥ: «Διασφαλίζουμε ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε ογκολογικά φάρμακα»

admin

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πρώιμη επέλαση – Δύο ανήλικοι τα πρώτα κρούσματα

admin

Delphi Economic Forum – Έλενα Χουλιάρα: Η φαρμακευτική καινοτομία είναι επένδυση για την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία

admin
Translate »
×