ΥΓΕΙΑ

Πόσο μας απειλούν οι κοριοί της Γαλλίας – Υπάρχουν λόγοι για πανικό;

Η… επιδημία κοριών στη Γαλλία έχει προκαλέσει μια γενικευμένη ανησυχία τις τελευταίες ημέρες. Αυτή εντάθηκε μετά τη χθεσινή είδηση ότι ένα ξενοδοχείο στην Αττική αναγκάστηκε να κλείσει πτέρυγά του για να πραγματοποιήσει απεντόμωση.

Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για έντομα που δε μεταδίδουν ασθένειες και δεν προκαλούν ανησυχία σε ό,τι αφορά στην υγεία. Ωστόσο, η ενόχληση στο δέρμα και η αίσθηση ότι μπορεί να υπάρχουν στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου είναι αρκετές για να δημιουργήσουν στρες, ενδεχομένως και φόβο. Ευλόγως τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι «γιατί στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός» και «πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα».

Πριν δώσει στο ygeiamou.gr συγκεκριμένες απαντήσεις ως προς τα παραπάνω, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας (με εξειδίκευση στα έντομα και τους κοριούς), Δημήτρης Κωβαίος, δίνει βασικές πληροφορίες για αυτά τα μικρά έντομα που έχουν τραβήξει την προσοχή των Ευρωπαίων.

Οι κοριοί είναι αποκλειστικά αιμοβόρα έντομα, ζουν δηλαδή από το αίμα όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και των υπόλοιπων ζώων. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι ζουν κρυπτόμενοι και τσιμπάνε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κρύβονται στη διάρκεια της ημέρας σε στρώματα, έπιπλα και υλικά, το βράδυ βγαίνουν να τσιμπήσουν για να πάρουν τις πρωτεΐνες του δέρματος ώστε να επιβιώσουν και κρύβονται ξανά. Η «κατοικία» τους είναι μέσα στα σπίτια, με εχθρούς τους τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλα και τις πολύ χαμηλές. Ζουν περίπου πέντε με έξι μήνες και γεννούν 300-350 αυγά στη διάρκεια της ζωής τους.

Τι φταίει;

Το τελευταίο διάστημα οι κοριοί απασχολούν τη Γηραιά ήπειρο για δύο λόγους, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ. Ο πρώτος είναι η μεγάλη αύξηση των μετακινήσεων ανθρώπων και εμπορευμάτων. «Πάνω στους ανθρώπους ή έχοντας κρυφτεί στις οικοσκευές τους μετακινούνται παθητικά μέσω των ταξιδιών» εξηγεί. Οι πολλαπλές μετακινήσεις πληθυσμών, βέβαια, δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Ούτε οι κοριοί μέσα σε ξενοδοχεία και σπίτια, όπως λέει ο κ. Κωβαίος. Μια επιστημονική εργασία, ωστόσο, που πραγματοποιήθηκε φέτος σε hostels αστέγων στη Γαλλία έδειξε μεγάλη συγκέντρωση κοριών στα δωμάτια, δίνοντας στο θέμα δημοσιότητα.

Η προσοχή που δίνεται στους κοριούς έχει αυξηθεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024 και του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που θα φιλοξενηθεί σε ξενοδοχεία, Airbnbs, hostels. Το Παρίσι δεν είναι το μόνο που είναι γεμάτο κοριούς. Το ίδιο ισχύει και στο Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και κάθε άλλη μεγάλη πόλη στην κόσμο. «Κύμα» κοριών παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και στη Βρετανία. Πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση ανέφερε ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται μια «παγκόσμια αναζωπύρωση» των κοριών, μετά από τα χαμηλά επίπεδα στα μέσα του 20ου αιώνα.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι αλλαγές στην κατανομή τους. Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, υπάρχουν κυρίως δύο είδη κοριών: Ένα που κυκλοφορεί σε εύκρατες περιοχές και ένα σε τροπικές. Με την κλιματική αλλαγή, είναι σα να μην υπάρχει διαχωρισμός. «Ένας κοριός δηλαδή τροπικών περιοχών μπορεί να επιβιώσει και στο Παρίσι ή αλλού στην Ευρώπη», σημειώνει.

«Κλειδί» η πρόληψη και τα μέτρα των ξενοδοχείων

Η παρουσία κοριών σχετίζεται με ελλιπή μέτρα προστασίας. Για αυτό και συχνά εντοπίζονται σε περιοχές με διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Σε ένα καθαρό ξενοδοχείο δεν θα διαπιστώσει κανείς κοριούς. Όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία πραγματοποιούν ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα», προσθέτει ο κ. Κωβαίος, εξηγώντας ότι τα έντομα είναι ευδιάκριτα (έχουν περίπου 3 χιλιοστά μήκος).

Η αντιμετώπισή τους είναι εύκολη. Εάν τα δει κανείς επάνω του ή στα ρούχα του, μπορεί να τα απομακρύνει. Αντίστοιχα, εάν διαπιστώσει σημάδια ύπαρξης κοριών στα ρούχα, βάζοντάς τα στο πλυντήριο τους αντιμετωπίζει. Σε ό,τι αφορά στις απεντομώσεις σε δωμάτια και σπίτια, οι κοριοί είναι εύκολο να εξουδετερωθούν καθώς είναι ευαίσθητοι στα εντομοκτόνα. Το δύσκολο είναι να εντοπιστούν, καθώς έχουν την τάση να κρύβονται και μπορεί να είναι σε σημεία που δεν ψεκάστηκαν με τα υλικά της απεντόμωσης (πχ γωνίες, κάτω από φθαρμένα πατώματα, κ.ά).

Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Δερματολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Ρηγόπουλος, το τσίμπημα των κοριών δεν προκαλεί καμία ανησυχία. «Δε μεταδίδει ασθένειες ο κοριός», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η συμπτωματολογία είναι φαγούρα και οίδημα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι εκδηλώσεις μπορούν να είναι πολύ ήπιες και να μην απαιτούν θεραπεία. Όταν απαιτηθεί, όμως, είναι τοπική και διαρκεί λίγες ημέρες.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Μαρία – Νίκη Γεωργαντά

Σχετικές αναρτήσεις

Καθηγητές Ιατρικής ΕΚΠΑ για Καλλιάνο: Απόπειρα απαξίωσης του έργου μας στο «Αττικόν»

admin

Καρκίνος μαστού: Ένα SMS σώζει ζωές – Το μήνυμα μιας γυναίκας που σώθηκε από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

admin

Θεανώ Καρποδίνη – ΕΟΠΥΥ: «Διασφαλίζουμε ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε ογκολογικά φάρμακα»

admin
Translate »
×