Image default
ΥΓΕΙΑ

RIS PACS: Καινοτόμο σύστημα στην υπηρεσία των ασθενών – Τι προσφέρει

Τις τεχνολογικές καινοτομίες, αλλά και τα ψηφιακά εργαλεία που προχωρούν από την κυβέρνηση με σκοπό τη διευκόλυνση κίνησης και εξυπηρέτησης των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), σημείωσε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Άλλο η ψηφιοποίηση, άλλο η τεχνολογία Υγείας. Μοιράζουμε, για παράδειγμα, δέκα συσκευές στο σπίτι, πρέπει, ωστόσο,να υπάρχει και ένα κέντρο που θα αξιολογεί την πληροφορία από τον ασθενή. Θα έχουμε το ολοκληρωμένο σύστημα RIS PACS (απομαγνητοφώνηση ιατρικών πράξεων) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε 8 μήνες από σήμερα», σημείωσε, προσθέτοντας: «Ακόμη, στην εφημερία ενός νοσοκομείου θα μπορεί κανείς με σήμανση χρώματος να βλέπει την κίνηση του, ώστε να ξέρει αν θα αναμένει αν μεταβεί εκεί. Αυτό θα είναι έτοιμο έως το 2025».

Νωρίτερα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ξεκινούν κάποιες πρωτοβουλίες που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία. «Από το Σεπτέμβριο ο υπολογισμός του clawback θα μπορεί να γίνεται αυτόματα, σε real time. Καταργούμε το χαρτί στις αιτήσεις των γιατρών, έρχεται πλατφόρμα για τη διαδικασία. Η ψηφιοποίηση είναι η είσοδος πολύ μεγάλων αλλαγών».

Μάλιστα, σημείωσε ότι η ψηφιοποίηση έχει αποκτήσει έναν γενικότερο χαρακτήρα στην Ελλάδα τελευταία. «Μιλάμε για μια πλήρη αναβάθμιση των συστημάτων Υγείας. Μιλάμε για τον Ενιαίο Ατομικό Φάκελο Υγείας. Ξεκινά η εφαρμογή του. Έχουμε την ενοποίηση των συστημάτων στα νοσοκομεία», είπε.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Έρευνας Υγείας και Βιοτεχνολογίας (ΣΕΙΒ) σημείωσε: «Από την πρόληψη την πρόγνωση τη διάγνωση, να πάμε στην θεραπεία και την παρακολούθηση. Η ψηφιοποίηση φέρνει πολλές λύσεις».

Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: «Θα είναι πολύ σημαντικά τα επόμενα χρόνια αναφορικά με την τεχνολογία Υγείας. Προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας, πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμα. Να ανοίξουμε την κουβέντα για την αξιολόγηση τους», ανέφερε.

Ο Ευάγγελος Καλαμάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της SofMedica είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που πρέπει να ζητά η πολιτεία είναι τα δεδομένα. Έρχονται οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης και συγκεντρώνουν τα δεδομένα, και γίνονται ένας «συνοδηγός» των επαγγελματιών Υγείας. Οι Αρχές πρέπει να μας αναγκάσουν να δίνουμε δεδομένα και συγκεκριμένη πληροφόρηση». Με τη σειρά του ο Δημήτρης Κοντοπίδης, Πρόεδρος Ψηφιακής Υγείας στην Ένωση Ελλήνων ασθενών υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η εμπειρία των ασθενών στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα έπρεπε να αφορά σε κάτι παραπάνω από λ.χ. το ψηφιακό ραντεβού. Στην πανδημία ήταν μια καλή πρακτική το ότι οι πολίτες μάθαμε να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες. Μπορούσε ο ασθενής να κάνει αυτοδιάγνωση, να κάνει το τεστ μόνος του».

Διαβάστε επίσης:

Διοικητές νοσοκομείων: Βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους – Δείτε πώς έγραψαν

Νοσοκομεία – Διοικήσεις: Πού οφείλεται το κύμα απομακρύνσεων – Πότε θα αντικατασταθούν οι διοικητές


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ygeiamou.gr team

Σχετικές αναρτήσεις

Καρκίνος: Σύντομα η τεχνητή νοημοσύνη θα τον ανιχνεύει με ακρίβεια – Έρευνα αποκαλύπτει

admin

Νοσοκομεία – Διοικητές: Τι απαντά το ΑΣΕΠ για τις καθυστερήσεις στην επιλογή

admin

Απεργία 26 και 27 Ιουνίου: Πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας – Ποιοι κατεβάζουν ρολά

admin
Translate »