ΥΓΕΙΑ

Θα ξεμείνουμε από φάρμακα; Όλη η αλήθεια για τον πόλεμο φαρμακείων – φαρμακαποθηκών

Στο προσκήνιο έρχονται και πάλι οι ελλείψεις φαρμάκων ως απόρροια του νέου πολεμικού κλίματος γύρω από τις παράλληλες εξαγωγές και κατά πόσο αυτές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αρρυθμίες στη φαρμακευτική αγορά. Τη στιγμή που Υπουργείο Υγείας και Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) επιχειρούν να ελέγξουν τη διακίνηση των σκευασμάτων και να προλάβουν τις ελλείψεις, μέσω ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος, η τελευταία απόφαση απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών αποτέλεσε τη σπίθα που άναψε τη νέα ένταση.

Την περασμένη Παρασκευή, ο ΕΟΦ δημοσιοποίησε νέα απόφαση, τρίμηνης ισχύος, για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών 119 φαρμάκων. Με την ίδια απόφαση του Οργανισμού άρθηκε παράλληλα η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 137 σκευάσματα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών. Τα τελευταία 24ωρα εκδίδουν ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζουν τους φόβους τους ότι η άρση απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων που ανήκουν σε θεραπευτικές κατηγορίες αιχμής όπως αυτές των αντιπηκτικών, ινσουλινών, αντιεπιληπτικών, αντιψυχωσικών, καρδιολογικών και αναπνευστικών θα φέρει ελλείψεις και συνεπώς ανασφάλεια και αγωνία στους πολίτες για να βρουν το φάρμακό τους.

Μάλιστα, χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) κοινοποίησε μια λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή που κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών. Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η λίστα αυτή περιλαμβάνει 135 φάρμακα που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη). Επίσης, 12 φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη και 59 φάρμακα των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη.

Στην εν λόγω λίστα υπάρχουν σκευάσματα από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Ενδεικτικά, αντιεπιληπτικά, οφθαλμολογικά, για το αναπνευστικό σύστημα, ορμονικά, αντιυπερτασικά.

«Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα που τόσο έχουμε ανάγκη, ινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά φάρμακα για την Δημόσια Υγεία. Μάλιστα, στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για την διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου όπως ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν το 205%», επισημαίνει ο ΠΦΣ.

Η απόφαση άρσης των παράλληλων εξαγωγών για συγκεκριμένα σκευάσματα προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), ο οποίος με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι είναι μια περίοδος με πολλαπλές λοιμώξεις του αναπνευστικού. «Τη στιγμή που οι φαρμακοποιοί με πολύ μεγάλη δυσκολία αγωνίζονται να εξασφαλίσουν φάρμακα για τους ασθενείς, η πολιτεία επιτρέπει την εξαγωγή απαραίτητων φαρμάκων στο εξωτερικό», αναφέρει ο ΦΣΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) επισημαίνει ότι οι ελλείψεις φαρμάκων αναμένεται «να φτάσουν στο κόκκινο, με άγνωστες συνέπειες προς τους ασθενείς».

Το θέμα των παράλληλων εξαγωγών είναι η αιτία του διαχρονικού «πολέμου» μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκάριων. Οι μεν πρώτοι θεωρούν ότι οι παράλληλες εξαγωγές – που σημειωτέον είναι νόμιμες από τις φαρμακαποθήκες – προκαλούν ελλείψεις στην ελληνική αγορά. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών εδώ και μήνες στέλνουν επιστολές προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ ενημερώνοντας ότι πολλά από τα φάρμακα που ήταν σε απαγόρευση «λίμναζαν» στις φαρμακαποθήκες και δεν υπήρχε πραγματικό πρόβλημα.

Θα έχουν ή όχι πρόβλημα οι πολίτες

Υπό τα παραπάνω, οι πολίτες όπως είναι αναμενόμενο διερωτώνται εάν στην αγορά λείπουν βασικά και καθημερινά φάρμακα και έχουν αγωνία για το εάν θα συνεχίσουν ή όχι να βρίσκουν το φάρμακό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΕΟΦ εμφανίζεται καθησυχαστική, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές, όσα φάρμακα βγήκαν από το καθεστώς απαγόρευσης εξαγωγών δεν εμφανίζουν έλλειψη. Προκειμένου να καταρτιστεί η λίστα των σκευασμάτων απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών εξετάζονται τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΦ.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνουν πηγές από τον Οργανισμό, ένας από τους πλέον αξιόπιστους δείκτες που καθορίζει τυχόν ελλείψεις και κατ’ επέκταση εάν ένα σκεύασμα μπαίνει στον κατάλογο απαγόρευσης εξαγωγών είναι τα αποθέματα. Για όσα φάρμακα τα αποθέματα της χώρας είναι μικρότερα του ενός μήνα μπαίνουν άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγών. Έτσι, για τα σκευάσματα που άρθηκε η απόφαση απαγόρευσης διαπιστώθηκε επάρκεια αποθεμάτων, λένε οι ίδιες πηγές.

Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ δηλώνουν αποφασιστικότητα να προλαμβάνουν ελλείψεις στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα ξεκίνησε η παραγωγική λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ). Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, γίνεται παρακολούθηση, από το Υπουργείο Υγείας, του αποθέματος και της διακίνησης επιλεγμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Η πλατφόρμα επιτρέπει τον υπολογισμό του αποθέματος σε όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών φαρμακείων. Με την πλήρη λειτουργία του, το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης του αποθέματος για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, κατόπιν ανάλυσης πραγματικών δεδομένων από το Υπουργείο Υγείας και την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση των φαρμακευτικών ελλείψεων. Η εξέλιξη του συστήματος περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την υλοποίηση αλγορίθμων που θα επιτρέπουν με πολυπαραγοντικά κριτήρια (όπως επιδημιολογικά δεδομένα, στοιχεία αγοράς, ιστορικά δεδομένα καταναλώσεων, κτλ), τη δημιουργία ενός καινοτόμου προβλεπτικού μοντέλου φαρμακευτικών ελλείψεων. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται μια εύχρηστη εφαρμογή προς τους πολίτες με σκοπό τη διευκόλυνσή τους στην αναζήτηση και την εύρεση κρίσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

 

Διαβάστε επίσης:

Φάρμακα: Τρεις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Υγείας – Τι σημαίνουν για την τσέπη μας

«Νέο» clawback προωθεί το Υπουργείο Υγείας – Τι θα αλλάξει στα φάρμακα και τις εξετάσεις των πολιτών


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Μαρία – Νίκη Γεωργαντά

Σχετικές αναρτήσεις

Η Astrazeneca παραδέχεται ότι το εμβόλιο κατά της Covid σκοτώνει!

admin

Γεωργιάδης: Εγκαινίασε το νέο παράρτημα ΕΚΑΒ στη Λέσβο και το συντονιστικό ΕΚΑΒ Βορείου Αιγαίου

admin

Δάγκειος Πυρετός σε Γαλλία και Ιταλία: SOS από τον ΕΟΔΥ για τους ταξιδιώτες

admin
Translate »